vergelijk simonlyIedereen heeft tegenwoordig een smartphone zoals een IPhone of een Samsung Galaxy om mee te bellen en te internetten. Op straat, in de bus, in winkels, eigenlijk zo goed als overal waar het kan turen mensen op het schermpje van hun smartphone en zijn druk bezig met het tikken van berichten via WhatsApp of Facebook. En eigenlijk zijn de prijzen van een abonnement inclusief een mobiele telefoon zodanig laag, dat vrijwel iedereen tegenwoordig wel mobiel internet tot zijn beschikking heeft. Waar je eigenlijk in deze moderne tijd nog voor gaat betalen is dataverkeer, het bellen zelf zal op den duur waarschijnlijk gratis worden. Dat komt eenvoudigweg door het feit dat mensen steeds minder mobiel bellen en steeds meer elkaar berichten sturen via Social Media platforms.

Onbeperkt internet

Er zijn abonnementen, zeker de wat duurdere, waarbij mobiel internet onbeperkt wordt aangeboden, althans via het netwerk dat bij het desbetreffende abonnement hoort. In Nederland is het netwerk van je telecomprovider zo goed als overal bereikbaar. Voor diegenen die een goedkoop mobiel abonnement hebben afgesloten met een bepaalde limiet wat dataverkeer betreft, zijn er meerdere opties om dat dataverkeer te beperken.

Dataverkeer beperken

Zo kun je thuis natuurlijk gewoon gebruik maken van het eigen wifinetwerk en hoef je op dat moment geen gebruik te maken van je mobiele netwerk. Dat scheelt natuurlijk aanzienlijk in dataverkeer. Via het wifinetwerk kun je dan bijvoorbeeld software installeren en updates draaien die erg veel dataverkeer kosten. Ook zijn er in Nederland heel veel wifispots waar je gebruik kunt maken, zodat je geen kostbaar dataverkeer kwijtraakt. Als het goed is schakelt je smartphone automatisch over op Wifi op een plek waar dat mogelijk is.

Mobiel internet in het buitenland

In het buitenland kan mobiel internet duurt uitvallen door roaming. Bij roaming schakelt je smartphone automatisch over naar een buitenlands netwerk als het netwerk van je mobiele provider niet beschikbaar is. Het probleem is echter, dat voor roaming meestal hogere tarieven worden betaald en dat kan aardig in de papieren gaan lopen. Maar daar gaat verandering in komen. De Europese Unie heeft namelijk besloten dat vanaf juni 2017 de roamingtarieven afgeschaft worden. Tegelijkertijd zullen dan de tarieven bij de Nederlandse telecomproviders voor telefoneren, sms’en en mobiel internetten gaan dalen. Dat is natuurlijk goed nieuws voor al die vakantiegangers die dit jaar naar het buitenland op vakantie gaan en graag op locatie daar willen bellen en internetten via hun Smartphone. Overigens kun je momenteel op de meeste mobiele telefoons roaming uitschakelen waarmee je dus kunt voorkomen dat je ongemerkt hoge tarieven betaalt voor bellen en internetten via een buitenlands netwerk.